Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λιβαδειάς:Να καταργηθεί η τροπολογία για υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς, σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, συζήτησε για τις εξελίξεις αναφορικά με την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στις ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας.

Τα εμβόλια ως κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην μείωση ή εξάλειψη  λοιμωδών νοσημάτων.

Όμως αποτελεί πραγματικά πρόκληση να «στοχοποιούμαστε» οι εργαζόμενοι που για πάνω από ενάμιση χρόνο – μέσα σε επικίνδυνες και αντίξοες συνθήκες – δίνουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συνολικά για την υγεία όλου του πληθυσμού, την ίδια ώρα μάλιστα που:

 Δεν έγινε καμία ουσιαστική ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων με προσωπικό. Δεν υπήρξε ενημέρωση.

Δεν έγινε σχεδόν καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Στο σύνολο των 220 κενών οργανικών θέσεων του Γ.Ν. Λιβαδειάς σε ιατρονοσηλευτικού, διοικητικού προσωπικού έγιναν μόλις επτά (7) προσλήψεις μόνιμων ιατρών και ενός (1) διοικητικού!

 Δεν έγινε καμία μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γ.Ν. Λιβαδειάς που εργάζονται περίπου 100 εργαζόμενοι συμβασιούχοι με διάφορες μορφές εργασίας (ΙΔΟΧ, επικουρικοί, μέσω ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ).

ü Δεν έγινε ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα για όλους όσους εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Στην περίπτωση μη τήρησης εμβολιασμού, το ειδικό διοικητικό μέρος της αναστολής των καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας αποτελεί ένα εξαιρετικά ανάλγητο μέτρο, στερούμενο παντελώς επιστημονικής τεκμηρίωσης για την αναγκαιότητα του.

Μας στοχοποιούν για την εξάπλωση της πανδημίας για να κρύψουν αυτό που έχουν ήδη ομολογήσει, ότι δηλαδή, βασική πηγή εξάπλωσης δεν είναι η ενδονοσοκομειακή αλλά η ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους περισσότερους εργασιακούς χώρους και σε άλλους τομείς οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την διασπορά του ιού.

Με τα υγειονομικά πρωτόκολλα «λάστιχο» και τη συνεχή επίκληση «της ατομικής ευθύνης» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προσπαθούν να κρύψουν τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την εξάπλωση του 4ου κύματος της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, είναι τουλάχιστον προκλητικό να ισχυρίζονται ότι δήθεν εξάντλησαν τα μέτρα ενημέρωσης των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας, ενώ η αλήθεια είναι ότι σε ελάχιστες μονάδες έγινε προσπάθεια ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και απαντήθηκαν τυχόν απορίες ή και ενδοιασμοί και την ίδια στιγμή οι αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα αναπαρήγαγαν τον φόβο και τη διστακτικότητα που είναι αναμενόμενο να υπάρχει σε ένα τμήμα των εργαζομένων.

Από την αρχή μάλιστα του εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό του Γ.Ν. Λιβαδειάς, είχαμε αναδείξει την ανάγκη, να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για πλήρη ενημέρωση όχι μόνο  των υγειονομικών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας με ευθύνη της Διοίκησης του Νοσοκομείου, ώστε να καταπολεμηθούν ο φόβος κι η ανασφάλεια, αλλά και οι σκοταδιστικές αντιλήψεις που μπαίνουν εμπόδιο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όχι στον διχασμό των εργαζομένων. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας, να αναζητήσει τις λύσεις εκείνες, που με πειθώ θα αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη τόσο των υγειονομικών όσο και του υπόλοιπου πληθυσμού.

Τέλος, πιστεύουμε πως όλα τα ασφαλή εμβόλια αποτελούν σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας με την ταυτόχρονη αξιοποίηση και των επιστημονικά ενδεδειγμένων νέων φαρμάκων σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα πρόληψης της διασποράς, αλλά και μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης σε προσωπικό, υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό όλων των Δημόσιων Μονάδων Υγείας.

Στην κατεύθυνση αυτή συμμετέχουμε στο πρόγραμμα κινητοποιήσεων – δράσεων της ΠΟΕΔΗΝ και διεκδηκούμε:

·           Να καταργηθεί η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, να μην επιτευχθεί ο διαχωρισμός των εργαζομένων και η αναστολή των καθηκόντων τους.

·           Να μην περάσουν τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις, επέκταση των Συμπράξεων Δημοσιών & Ιδιωτικών Τομέων και συγχωνεύσεις μονάδων υγείας.

·           Να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

·           Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

·           Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

·           Χαρακτηρισμό θανάτου συναδέλφων από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα.

·           Ο εμβολιασμός ανήκει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

·           Να ενισχυθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, συνεχή ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων.

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                     Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   ΜΑΚΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ                                                                              ΚΛΑΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Σχετικά